Produktens grafik

Produktgrafik är en av de mest mångsidiga funktionerna i tjänsten. Med produktgrafik kan dina kunder använda sina bilder på otaliga olika sätt, som till exempel i fotoaffischer, magneter, julkort, tackkort, fotomuggar, etc.

ipad-pro-mockup-med-tre-färgad-

Grafiska uppsättningar

Grafiska set låter dig välja och prissätta tillgänglig grafik specifikt för varje fotograferingsevenemang. Du kan välja sporttemagrafik för sportfotograferingsevenemang, tack-temagrafik för examensfotograferingar, barntemagrafik för skol- och dagisevenemang, etc.

Skapa grafikuppsättningar och välja grafik

Börja använda grafik genom att skapa en grafikuppsättning i admin på Produktgrafik > Produkt grafiska uppsättningar. Ange ett namn för din grafikuppsättning. Namnet på setet är endast för dina ögon, det visas inte för dina kunder. Du kan också välja om du vill att den här grafikuppsättningen ska användas som en standardgrafikuppsättning för händelser som inte har en specifik grafisk uppsättning definierad. Standardgrafikuppsättningen används också när dina kunder beställer produkter från sina egna bilder (om du har tillåtit det).

När du skapar eller redigerar en grafikuppsättning finns en lista med grafikkategorier till vänster. Klicka på en kategori för att se grafik i den kategorin. Välj den grafik som du vill ska ingå i den här grafikuppsättningen.

Prissättning av grafiken

För varje grafik kan du se de produkter som grafiken är designad för, vad det är för produktionskostnader och du kan sätta ditt eget försäljningspris för grafiken. Vissa bilder använder automatisk bakgrundsborttagning och en maskeringsavgift debiteras från dina avräkningar när du använder sådan grafik. Tjänsten innehåller även grafik som är gjord av tredje parts grafiska designers. Formgivarna kan ha satt ett försäljningspris för denna grafik som också ingår i produktionspriset.

Välja grafikuppsättningar för evenemang

​

När du skapar ett fotograferingsevenemang klickar du på Produktgrafik och väljer de grafikuppsättningar som du vill ska vara tillgängliga för detta evenemang. Du kan välja en eller flera uppsättningar. Om seten innehåller samma grafik som har olika priser används det lägsta priset. På det här sättet om du har regelbundet prissatt grafik i en uppsättning, men vill erbjuda lite grafik till lägre priser för vissa evenemang, kan du välja den grafiken till en separat uppsättning och aktivera den uppsättningen för dessa evenemang.

Automatisk bakgrundsborttagning

Vissa bilder innehåller fotoområden som använder bakgrundsborttagning. Med den här grafiken kan du använda antingen förmaskerade bilder (vilket innebär att du redan har tagit bort bakgrunden från bilden innan du laddar upp och laddar upp bilderna i .PNG-format) eller vanliga porträttbilder med normal studiobakgrund. I det här fallet tar tjänsten bort bakgrunden automatiskt.

Hur fungerar det?

​

Automatisk bakgrundsborttagning använder artificiell intelligens (AI) för att försöka upptäcka vilka delar av bilden som ska behållas och vilka delar som ska tas bort. Efter det kommer den att bearbeta gränsområdena genom att använda olika algoritmer för att maskera hår, kläder etc. och försöka göra gränsen mellan de borttagna och bevarade områdena så naturlig som möjligt.

Automatisk bakgrundsborttagning fungerar bäst med porträttbilder som använder ganska enkla bakgrunder och modellen är tydligt separerad från bakgrunden och där motivet och rekvisitan är skarpa.

Prissättning för automatisk bakgrundsborttagning

​

Systemet kommer att utföra bakgrundsborttagningen i två faser. När kunden beställer bilderna utförs en operation i förhandsgranskning. Först efter att kunden har lagt sin beställning utförs operationen i full upplösning. Åtgärder i förhandsgranskning är gratis, avgiften för borttagning av bakgrund i full upplösning är 5 sek/beställt foto.

Bakgrundsborttagning utförs endast en gång per beställt foto. Om flera beställningar eller kopior har gjorts från samma foto, utförs maskeringsoperationen och faktureras endast en gång. Bakgrundsborttagningen i full storlek dras av från din nästa uppgörelse.

Om du använder förmaskerade foton utförs eller faktureras inte processen för borttagning av bakgrunden.

Verifierar beställningar som innehåller automatiskt borttagna bakgrunder

​

AI för borttagning av bakgrund har tränats och testats med hundratusentals olika porträttfoton. Trots det är det fortfarande inte alltid ofelbart. Det är därför beställningar som innehåller automatiskt borttagna bakgrunder förblir i Väntande verifieringsstatus och kommer inte att överföras automatiskt till tillverkning. På så sätt kan du själv kontrollera att bakgrundsborttagningsprocessen har lyckats innan fotona skrivs ut.

Om du förlitar dig på automatisk bakgrundsborttagning och vill överföra fotona automatiskt till tillverkning, kan du stänga av det här alternativet i Inställningar > Fotohantering > Ställ in beställningar som innehåller automatiskt borttagna bakgrunder till Väntar på verifiering -status

Fixar automatiskt borttagen bakgrund

​

När du visar en beställning kan du klicka på det beställda fotofilnamnet för att se fotodetaljerna. Därifrån kan du kontrollera hur versionen med borttagen bakgrund ser ut. Därifrån kan du också ladda ner den maskerade versionen av fotot till dig själv, och om maskeringen har fel, fixa dem i ett fotoredigeringsprogram. Efter det kan du ladda upp den fasta versionen av det maskerade fotot tillbaka till systemet genom att klicka på  ikonen.

​

Om du vill skapa en maskerad version av ett foto som ännu inte har beställts klickar du på  ikonen i det övre hörnet av dialogrutan och väljer Generera maskerad version.

Anpassa grafik

Logotyper och färger

En del grafik innehåller en plats för evenemangsspecifik logotyp. Händelsespecifik logotyp används oftast för sportfotografering där naturligtvis teamlogotypen används.

​

I eventinställningar kan du ladda upp en logotypbild till eventet. Filen ska vara en .PNG-fil med transparent bakgrund. Bilden ska vara tillräckligt stor (ca 3000-6000px) så att den inte skulle bli pixlad även i större utskriftsstorlekar.

Utöver logotypen kan du även definiera primära och sekundära huvudfärger för evenemanget. Återigen i sportfotografering är dessa färger vanligtvis inställda på lagets färger. Vissa färger innehåller element som sedan färgläggs för att matcha lagets färger.

Om ditt specifika evenemang inte kräver specifik färgläggning kan du lämna färgerna tomma. I så fall används standardfärgerna för grafiken.